Проекти

Моето здравословно лято 2016

This post is also available in: EN

Сайтът Здрав живот обяви конкурс – Моето здравословно лято 2016 и аз реших да участвам със снимки на фурната, която това лято сътворихме с естествени материали и много любов:

„Лятото е любимият ми сезон, защото прекарвам много време навън: работа в градината, по къщите, събиране на билки, разходки… Това лято, в Родопското село Косово, решихме да си направим малка фурна. Допреди 70-80 години всяка къща в селото е имала фурна в която веднъж седмично се е пекъл вкусен хляб. След като изгледахме няколко филмчета  в интернет, се спряхме на един лесен модел, построен направо на земята: камерата оформихме от лескови пръчки, които забихме в земята. Отгоре положихме плат за опора. Така полученият кофраж послужи за оформяне на куполувидна камера от земен разтвор премесен със слама. Още докато беше мокър разтвора, подкладохме малък огън, който поддържахме няколко часа, до пълното изсъхване на стените. След това дойде най-сладката част… Пиците, които си приготвихме бяха блаженно вкусни. Фурната ползваме цяло лято. Ако я предпазим от дъжда и снега, би могла да се съхрани и до следващото лято, или тогава ще си направим нова, по-голяма.

Пожелавам на всеки от вас да опита със собствени сили да построи подобна фурничка. Децата участваха с голямо желание и постоянно мислят нови рецепти.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *