Loading images...

Categories

Eco renovation in the village of Shipkovo – Bulgaria

This post is also available in: BG

Violeta is the happy heir of an old watle and daube house in the mountain village of Shipkovo, situated between Troyan and Teteven, in Northern Bulgaria, along the Rajdavetz river. The house is almost 130 years old and has preserved it’s authentic aspect – big wooden entrance door, large windows, nice proportions. It belonged to her grand father – a prominent  villager. She feels strongly attached to the place as she has spent many of her summer holydays.

Violeta wanted to renovate and adapt the building to the contemporary needs to spend weekends with her family in the  mountain.  She strongly wished to preserve the spirit of the place and avoid the often mistakes accompanying modern renovation – artificial insulation, aluminium frames, ciment plasters.

The first step was to extend the house towards the river with a large wooden terrasse, corresponding to the whole width of the facade. This new extension allows the pleasent stay out but under a shed and gives to the inhabitants an incredible feeling of space.  The old frames were replaced with new wooden frames and then the interior walls were replastered. The teamwork continued for some weeks. We first prepared the walls for plastering and filled all the wholes and fixed the electrical outlet and cables. Then we started to plaster and place a thin reed mat that was plastred and armed again with a fiber glass canevas. The finishing plaster was prepared from lime and marble pouder.

The дзеллинг was renovated and is ready for at least 100 new years of happy life. Expect information about the external insulation that was also executed with reed pannels and lime plaster.

no images were found

Write a comment