Вашите въпроси,  Събития

След лекцията…

This post is also available in: EN


Вчера получих много хубав мейл и реших да го споделя с вас. Благодаря на Георги, че се съгласи да го публикувам!

Здравей Варвара,

Миналия вторник бях в Пловдив за представянето на ОБИА,понеже снимах един от техните обекти. Не пропуснах и твоята лекция и през изминалата седмица често мислех по темата земно строителство. Затова реших да ти пиша.

Много ми е присъща идеята за промяна на възгледите върху употребата на земните блага. В днешно време сме толкова зависими от големи финансови интереси, че не осъзнаваме налудното отношение към земята. Например, в Чикаго съм виждал чушки внос от Холандия. Храната преработена до неузнаваемост е потресаваща, а това може толкова лесно да се избегне. От половин година редовно правя хляб с квас за който са нужни единствено брашно сол и вода. Прикачвам една снимка на бурканчето с квас.

В твоята лекция ми беше интересно, че показа примери за земно строителство от пустинята Сонора в Аризона. Преди година бяхме там с жена ми, като тя е израснала в Тузон (Tucson). Видяхме старите земни къщи (adobe houses) много от които са възстановени. Видяхме и съвременния град построен за автомобила и жилища разчитащи изцяло на климатици през лятото. Също така и няколко голф игрища… Въпреки че през лятото е до 50 градуса на сянка, в пустинята около Тузон има много уникална растителност. Например кактусите соуаро (saguaro), които растат само там (прикачвам 3 снимки). При положение, че те могат да живеят в този климат без вода докарана от стотици километри или електричество, трудно ли е за хората да използват природните дадености на региона при стоенето на своите домове?

Надявам се не съм се увлякъл прекалено в размисли. Сега съм в България до 9 декември като с жена ми живеем в Чикаго. Надявам се да посетим 2те къщи в с. Косово при следващото ни идване в България.

Поздрави

Георги Иванов

www.ivanovphotography.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *