Книги,  Проекти,  Пътешествия

Среща в Лондон

This post is also available in: EN

Миналата седмица се отвори възможност да пътувам до Лондон. Отдавна имах желание да посетя Сдружението за Опазване на Старите Сгради (Society for the Protection of Ancient Buildings – SPAB) и затова намерих адреса, позвъних на вратата и се представих. Посрещна  ме много радушно господин Матю Слокомб – директор на сдружението  и разговорът беше изключително интересен.

Сдружението е създадено през 1877г. от Сър Уилиам Морис. Неговата цел е да се грижи за опазването на Английското архитектурно наследство. Мотото на сдружението е „ Да отклоним разрухата чрез всекидневни грижи”. Група от тренирани специалисти дава безплатни съвети, издава книги и списание и организира обучения за специалисти и собственици на стари сгради. Ето някой от заглавията публикувани от сдружението:

http://www.spab.org.uk/publications/the-bookshop/

Те имат създадена стратегия за опазване на архитектурното наследство. Цикълът, който се стремят да затворят и развият е: > Разбирането на историческата среда учи хората да я ценят > Оценяването на историческата среда става причина хората да се грижат за нея > Грижите за историческата среда спомага хората да й се радват > Радостта от историческата среда създава желания за нейното разбиране.

Разбира се този цикъл важи и за българското архитектурно наследство. Трябват ни целенасочени усилия за подобряване визията и разбирането за старите сгради и тяхното съхранение и развитие. Да се надяваме, че подобно сдружение ще се роди съвсем скоро и при нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *