Проекти,  Техники

Eкореставрация в село Шипково

This post is also available in: EN


Виолета е щастливата наследничка на стара кирпичена къща в подбалканското село Шипково, разположено между Троян и Тетевен, по поречието на река Ръждавец. Къщата е на близо 130 години и е запазила автентичния си вид – голяма дървена порта, високи прозорци и хубави пропорции. Принадлежала е на нейният дядо, виден Шипковец. Тя се чуства силно привързана към мястото, защото тук често е летувала в детството си.

Стопанката искаше да поднови и адаприра сградата към съвременните нужди, за да прекарва със семейството си почивните дни сред чистия балкански въздух. Тя силно желаеше да съхрани духът на мястото и да не направи, тъй честите и фатални грешки съпътстващи модерната реставрация – изкуствена изолация, алуминиева дограма, циментови мазилки.

Първата стъпка бе разширение на къщата към реката с един голям дървен чардак, разположен по цялата ширина на фасадата. Новата пристройка позволява приятно пребиваване на открито, но под покрив и дава на обитателите невероятен простор. Старата дограма бе подменена с нова – дървена, след което пристъпихме към полагане на нови земни мазилки. Работата в екип продължи няколко седмици. Първо подготвихме стените за мазане, като запушихме всички дупки и фиксирахме контактите и електрическите кабели. Следващата стъпка бе измазване на стените и полагане на един слой фина тръстикова рогозка, която бе отново измазана и армирана със стъклено фибърна мрежа. Довършителният слой мазилка е от вар и мраморно брашно. Къщата бе подновена и е готова за още поне 100 години щастливо обитаване. Очаквайте информация за външната изолация, която също е от тръстикови екопанели и  варова мазилка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *