Проекти

Реставрация на земна къща в Китай

This post is also available in: EN

Humble Homes – „Скромни къщи“ е сайт, който предствя интересни проекти на, малки по размер, но изключително функционални къщи, апартаменти и горски убежища. Следя го с интерес от две години, като не преставам да се изумявам от находчивоста на колеги архитекти от всички краища на планетата. 

Естествено бях очарована на попадна на статия за реставрирана земна къща в Китай. 

Проекта, към който прикачвам линк е на стара китайска традиционна къща от едно село в околностите на Пекин. Местните жители не виждали смисъл в реставрацията на едно увехтяло и не отговарящо на съвременните стандарти жилище. Къщата била обречена на събаряне, докато с нея не се захванали двама млади архитекти: Кристиан Таеуберт и Сун Мин. Резултатът е налице – топлината на глинените стени контрастира с модерни кухненски мебели от неръждавейна стомана. Увехтялата дървена покривна конструкция е елегантно подсилена с фини метални колони. Бетонния под внася спокойствие, простор и нотка модернизъм в това малко жилище.

За радост на архитектите, проектът е задеиствал като катализатор за реставрацията на целия квартал и преустройството на много още къщи. 

https://www.humble-homes.com/catalyst-cottage-how-the-restoration-of-a-single-dwelling-can-spur-on-a-village/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *