Проекти,  Техники

Земна болница за Уганда от Рензо Пиано

This post is also available in: EN

Един от най-даровитире архитекти на нашето време – Рензо Пиано, се е заел с проектирането на педиатрична болница на брега на езерото Виктория в Уганда. Подходът, който Рензо Пиано предлага е смел, модерен и в същото време закотвен в местната традиция.

„Тази болница ще бъде пример за медицински постижения, за устойчивост, за енергийна ефективност и за независимост и хармония на пространствата. Искаме да използваме ресурсите на земята, водата и слънцето – най-големите, най-верните постижения на нашето съвремие.“

За построяването на болницата екипът от проектанти от Италия се е спрял на техниката трамбована земя. Тази използва за строителсто земята от изкопните работи, но и дава достойнство на една техника, която повечето хора свързват с бедното минало. Техниката на трамбована земя е архаичен строителен метод, при който изкопаната земя, с естествена зърнометрия, се смесва с много малко вода и се трамбова в дървени или метални кофражи. По този начин се набляга на използването на наличните местни ресурси с минимално количество внедрена енергия. Използването на цимент е сведено до минимум.

Съградена от земя, болницата ще черпи енергията си от слънцето с помощта 9,800 квадрати метра фотоволтаични панела. Елекрическата централа на болницата ще бъде свързана към основната електрическа мрежа, на която ще отдава мощност в периодите на ниска консумация.

Самият архитект обяснява своята визия за озеленяване на сградите: „Растителността ще бъде хоризонта за най-малките гости на болницата, дърветата – метафора за процеса на възстановяване.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *